Ряжанка

Її ще називають завдаванкою, колотухою та пазухою,- традиційний молочний продукт української кухні. В давні часи молоко довго парили у печі -- до золотавого кольору, охолоджували до кімнатної температури, заправляли ложкою-другою сметани або вершків, накривали і ставили у тепле місце зсідатися. Сьогодні її виготовляють з натурального молока, яке спочатку піддають пастеризації й отримують пряжене молоко, яке потім заквашують спеціальною кисломолочною закваскою. Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока молочнокислим бродінням У ряжанці корисних речовин практично стільки ж, скільки і в молоці, але при цьому вони краще засвоюються організмом. В порівнянні з кефіром ряжанка має ніжніший присмак. Вважається, що ряжанка має ще і лікувальні властивості: в одній склянці ряжанки міститься чверть добової потреби організму в кальції і 20 відсотків добової норми фосфору. Білок з ряжанки засвоюється швидше, ніж з молока. Молочна кислота збуджує апетит, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і нирок.

Перейти до фотографії :